Saturday, 15 June 2013

Ibanez TS10 Tube Screamer



Edit 31.7.2016 - There was still one crucial error on the layout, which made the board defunct. Fixed and tweaked a few things around to accomodate the polarity protection etc. *Should* finally be safe to build. 


35 comments:

  1. For many years I had a TS10 Metal Charger which had an extra EDGE knob. It was a good pedal with the cut diode pairs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have MS10 and i think it's the worst Ibanez pedal i ever had :)
      +m

      Delete
  2. Gotta love the out of tune guitar in the video..

    ReplyDelete
  3. what is the best substitute the 2n5088?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2N3904, 2N5089, 2N2222, BC549, BC550 and so on. Any NPN Si transistor will do. What it is won't really matter as those are just in and out buffers.
      +m

      Delete
  4. my problem is: with 2n3904 hear the guitar sound only at the begin of picking when the signal is on top
    with bc546b the guitar sound is relatively good, but such as were some effect (gate, low treshold)

    ReplyDelete
    Replies
    1. There must be something else wrong in there. Those transistors are only buffers and they should not have any effect on the sound.
      +m

      Delete
    2. I just double checked the layout and don't see anything wrong with it...
      +m

      Delete
  5. Replies
    1. Check for solder bridges, suspicious looking joints and reflow them.
      +m

      Delete
  6. first of all, thank you man!
    you've done an incredible job here!
    second.. this TS10 is driving me crazy! I just can't get throught it!!!
    I really don't know what i'm doing wrong
    maybe if you could see pictures of it... i don't know
    anyway... if you could it, please tell me...
    my email: rafaelcviegas@gmail.com

    ReplyDelete
  7. I'm having trouble with this build as well. I've knifed the gaps and reflowed the solder a couple of times and nothing. I'm still not getting any signal what so ever.

    I'm able to trace the signal all the way to the 1uF cap, 510K resistor, and the B leg of the transistor in the upper right corner of the board but can't seem to figure it out from there. Maybe that's why this circuit is still unverified? Any help would be greatly appreciated.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Finally spotted it (with a note from Mark). The schematic over at FIS has an error on the output buffer. That's why i haven't seen the error there before. (Goddamn i hate schematics with errors!)
      I needed to swap a few things around to fix the layout. Easiest way for you to fix your board is to unsolder the 510K resistor and resolder it crudely between base of that transistor to the empty hole next to level 1 connection. That should do it...

      I'm so sorry for the trouble. But it is FIS/Tonehome hosted schematic that is in error...
      +m

      Delete
    2. Layout updated. It should be safe to build now.
      +m

      Delete
    3. Hi Miro, there is an error still on the layout. Empty board does not reflect the cuts the same as the populated layout row 6 from the top. The cut should be 5th from the right not 4th...

      Delete
    4. Also there is a cut missing in the row beneath that.. Could u possibly have a look and update? I would like to build this but its confusing the way it currently is

      Delete
    5. I just did a new copy of the board image, so it has to be 1:1 now.
      +m

      Delete
  8. Hi can you let me know if anyone has managed to build this successfully yet? I am having issues with zero output.

    Any help would be gratefully accepted.

    cheers

    ReplyDelete
  9. Just a quick note to say that I have built several effects in the past, including analog delays and also build high end tube amps for clients, so I Know my way around a soldering iron. :) Just I have no schematic for this so can't verify. Cheers

    ReplyDelete
  10. Still indicates "Unverified"....

    ReplyDelete
  11. Based on GGG's mods, all we have to do is build a TS808 but replace three parts to make it a TS10.

    http://www.generalguitargadgets.com/pdf/ggg_its8_mods.pdf

    ReplyDelete
  12. Anybody build this? Is it verified?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not verified and i think i found one more error. The 10K at the IC PIN 5. That should connect to vref and not to where it's connected now. But. Where i am now, i don't have access to the source files, so i'll need to redraw the whole thing...

      I'll be back in a few hours.
      +m

      Delete
    2. I didn´t have exact pot values, but build this anyway, at least got sound and I think it sounded as expected, need to wait for the correct pots though until I can call it verified. It would be really great if you can check it.

      Delete
    3. Hope you saved the original file as i don't have access to it anymore :)

      Take the upper lead of the 10K mentioned and desolder it. Take it two holes to the right. That should do it. For the current, fixed layout, there are a few more tweaks, so the files do not look alike.
      +m

      Delete
    4. OK, superb! Will do that and report next week.

      Delete
  13. Just finished from the old layout with that 10K tweak, works fine. But this updated layout STILL unverified...

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Finished two of these in an wooden engrain white-oak enclosure, had to order two 20k w-taper pots for tone; without them the tone only works on the first 5% and last 5% of the pot (dissapointing). Would love to post pics of my builds; but don't know how or where.

    Thanks for the great website.

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://youtu.be/Rmlr9eVo_0A

      Here is a video instead

      Delete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. This layout mentions diode 3; but i don't see a diode 3 on the perfboard?

    ReplyDelete
  18. GREAT LAYOUT, Mirosol you rock im a fan thank you .I like the champion city effects pedals well done

    ReplyDelete